Vuurwerkangst

De ene hond of kat is totaal niet onder de indruk, de ander is weken van te voren al in de stress: oudejaarsavond! De harde knallen, lichtflitsen en kruitdampen kunnen onze dieren de stuipen op het lijf jagen, wat natuurlijk erg begrijpelijk is vanuit hun oogpunt. Gewenning is erg lastig, aangezien het maar één keer per jaar voorkomt, maar desondanks is het niet iets om maar weg te wuiven, aangezien veel dieren deze angsten kunnen extrapoleren naar angsten voor andere (dagelijkse) prikkels, zoals het aan- en uitzetten van een lamp, het laten vallen van een boek, etc.

Er zijn verschillende medicamenten op de markt om uw dier rustig te houden, maar veel van deze producten kunnen averechts werken aangezien ze de angsten alleen maar kunnen versterken. Medicatie waarbij uw dier suf wordt, versterkt in sommige gevallen juist de zintuigen, wat krijg je dan; een hond met slappe spieren maar die in zijn hoofd hyperactief is, maar dit gewoonweg niet KAN uiten. Dit is natuurlijk heel erg zielig. Raadpleeg altijd een dierenarts om te vragen naar eventuele medicatie om oudejaarsavond rustig door te komen en koop geen medicatie voor dieren in de supermarkt, drogisterij, etc. 

Het is belangrijk om al op tijd te beginnen om uw dier te trainen niet angstig te zijn voor geluiden passend bij de jaarwisseling. Zo zijn er speciale vuurwerk CD’s op de markt, zijn er voedingssupplementen welke stress en angst kunnen verminderen en zijn er talloze tips hoe u als eigenaar moet anticiperen op het gedrag van uw dier. Uiteraard kunt u ook onze gedragsdeskundigen raadplegen voor aanvullende informatie.

Om oudejaarsavond voor uw dier, maar zeker ook voor u zo plezierig mogelijk te laten verlopen, geven we hieronder al enkele tips, opgesteld door de Gedragskliniek voor dieren, dec 2013;

 • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. Voor katten wordt geadviseerd ze juist binnen te houden.
 • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijv. met een kauwstaaf, voerspelletjes (bijv. een gevulde Kong voor honden of een gevulde Pipolino voor katten). Veel katten zijn ook gebaat bij een doos: om mee te spelen en te schuilen.
 • Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of tv aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Indien uw hond gewend is in een bench te liggen, kan deze eventueel afgedekt worden met een deken, zodat geluid extra wordt gedempt.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
 • Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
 • Probeer uitingen van angst te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de tv te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. Geef het dier dus passief steun.
 • Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkene, Telizen, het Royal Canin Calm Diet of Calmex. Deze lijken in de praktijk redelijke effecten te boeken bij milde angsten. In de wetenschappelijke literatuur is echter nog niet veel beschikbaar aan betrouwbare studies bij situaties met een dusdanig hoog angstniveau zoals dat bij vuurwerk soms kan voorkomen.
 • thundershirtGebruik eventueel bij honden het Thundershirt. Dit is een soort van Medical Pet Shirt, dat vrij strak om het lijf van de hond wordt gedaan en met klittenband wordt bevestigd. Het Thundershirt poogt het rustig makende effect van inbakeren na te bootsen, vergelijkbaar met wat soms bij een baby wordt toegepast. De werking van het Thundershirt is nog onvoldoende onderzocht, maar een recente studie bij 18 honden suggereert dat het angstgedrag voor onweer bij bijna 90% van de honden was verminderd. Mogelijk werkt het ook bij vuurwerk.
 • Een andere optie is om met de hond naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan: bij zeer intense vuurwerkangsten is voorkomen beter dan genezen.

https://www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/e9082290e54b47f8a4c44eeee9b47694/infobrief-gedragskliniek-07.pdf