Titerbepaling

Vaccineren op maat!

De ideeën over vaccineren zijn de laatste jaren nogal wat aan het veranderen. Er wordt steeds minder gevaccineerd, maar is dit wel verstandig? Vaccineren is nodig als een dier onvoldoende afweerstoffen tegen een ernstige, besmettelijke ziekte heeft. Daartegenover staat dat door het vaccineren (bij een zeer klein percentage van de gevaccineerde dieren) bijwerkingen kunnen optreden. Denk hierbij aan lokale jeuk of irritatie, een tijdelijke bult op de vaccinatieplaats of in heftige gevallen een allergische reactie. Dieren met een verminderde afweer lopen het meeste risico op één van de bovengenoemde bijwerkingen. Daarom is het zo belangrijk dat een dierenarts het dier eerst onderzoekt vóórdat het gevaccineerd wordt, en vaccineren we nooit zieke dieren.

Honden

De vaccinaties die wij op de praktijk gebruiken, zijn conform de nieuwste inzichten en richtlijnen. Dat betekent voor de honden dat na een juiste basisvaccinatie nog maar één keer per 3 jaar de “grote” of “cocktail” vaccinatie wordt gegeven. Deze bevat Hondenziekte, Parvo, Hepatitis en Weil, eventueel aangevuld met de (neusdruppel) vaccinatie tegen kennelhoest (ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd).

De bescherming na vaccinatie tegen de ziekte van Weil en kennelhoest duurt 1 jaar, dus deze vaccinaties zullen elk jaar gegeven moeten worden. De kennelhoest vaccinatie is verplicht als de hond naar het pension gaat, en soms ook voor cursussen, hondenuitlaatservice enz. Mocht uw hond daar geen gebruik van maken, dan bekijken we per dier of deze vaccinatie zinvol is.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij veel honden de bescherming tegen Parvo, Hondenziekte en hepatitis langer werkt dan 3 jaar, soms wel 4 of 5 jaar. Om deze dieren “op maat” te vaccineren, zou de cocktail dus maar ééns in de 4 of 5 jaar nodig zijn.

Katten

Volgens de huidige richtlijnen vaccineren wij katten (na een juiste basisvaccinatie) nog maar één keer in de 3 jaar met een vaccin tegen kattenziekte. De niesziekte vaccinatie geeft maar voor 1 jaar bescherming en moet daarom jaarlijks herhaald worden.

VacciCheck

Om inzicht te krijgen in hoeverre uw huisdier nog voldoende bescherming heeft is er een eenvoudige test beschikbaar. Dit is de VacciCheck. Er wordt een klein beetje bloed afgenomen bij uw dier en vaak dezelfde dag nog, weten we hoe het er voor staat met de antistoffen tegen verschillende ziektes.
Wanneer de antistoffen-titer (de bescherming) positief is, dan maken we daarvan een aantekening in het paspoort of vaccinatieboekje. Dit geeft meestal ook toegang tot pensions en maakt deelname mogelijk aan shows. We raden u wel aan om dit tijdig bij het pension of de organisatie van de show na te vragen.

Puppies en Kittens

Het testen van antistoffen bij puppies en kittens is ook mogelijk. Om het precieze moment te bepalen waarop de afweerstoffen meegekregen van het moederdier (ook wel ‘maternale immuniteit’ genoemd) uitgewerkt zijn, moet de pup of het kitten elke 2 weken getest worden vanaf een leeftijd van 6 weken. Een puppy of kitten vaccineren heeft alleen zin als de maternale immuniteit voldoende laag is, zodat deze niet het vaccin ongedaan kan maken. Op dit moment weten niet wanneer dit voldoende laag is zonder het te testen. In het normale vaccinatieschema worden de jonge dieren enkele malen gevaccineerd met 3 weken tussentijd, dit om zeker te zijn dat uiteindelijk alle puppies en kittens na de basisvaccinatie voldoende beschermd zijn.

Interesse?

Wij hebben de VacciCheck voor honden en katten op de praktijk beschikbaar.

Voor overige vragen, tarieven en andere informatie kunt u ons altijd mailen of bellen: info@dierenartsen-renkum.nl of 0317-316085

Meer informatie is ook te vinden via https://www.nmlhealth.com/vaccicheck