Operaties

Narcose:

Honden krijgen in eerste instantie een injectie waar ze loom en rustig van worden (premedicatie). U als eigenaar wordt gevraagd dan nog bij de hond te blijven zodat deze zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt.

Vervolgens krijgt de hond via een bloedvat een kort werkend narcose middel (=inductie) toegediend. Wanneer uw hond erg angstig is kunt u ook hierbij blijven om uw hond op zijn gemak te stellen.

Zodra de hond slaapt wordt hij geïntubeerd en wordt er overgegaan op de gasnarcose (isofluraan in combinatie met zuurstof). Dit is de werkelijke narcose. Door gebruik van gasnarcose is de narcose heel goed en precies te regelen.

Op maandag t/m vrijdag wordt er in de ochtend geopereerd.

Honden en katten mogen vanaf de avond van tevoren niet meer eten zodat ze nuchter de narcose ingaan. Drinken mag wel!

Katten krijgen in de meeste gevallen narcose door wat we noemen injectie anesthesie. Door middel van een injectie met narcose middel krijgt de kat al een kortdurende volledige narcose.

Tijdens deze narcose is er ondersteuning met zuurstof. In geval van een meer langdurige operatie of bij een (uitgebreidere) gebitssanering krijgt een kat aanvullend ook gasnarcose.

MEEST VOORKOMENDE OPERATIES
De meest voorkomende operaties zijn sterilisatie(link) en castratie(link) bij zowel hond als kat.

Ook als er een bultje wordt gevonden dat verdacht is van kwaadaardigheid dan wordt dringend het advies gegeven om deze te laten verwijderen en op te sturen naar pathologie.

Tevens worden er orthopedische operaties uitgevoerd, te denken aan o.a. botbreuken en gescheurde kruisbanden van het kniegewricht.

Het hele scala aan operaties is zeer groot. Een aantal interessante operaties zullen in een later stadium worden getoond op deze site.