Konijnen Special

Welkom op de konijnen special van de website van Dierenartsenpraktijk de Dorskamp! In deze special willen we informatieve artikelen gaan publiceren met als doel om onze kennis van konijnen te delen met onze lezers, en inzicht te geven in hoe we in onze praktijk met konijnen werken. Ook willen we voorlichting geven over gezondheid en ziekten, het houden en verzorgen van konijnen, en niet in de laatste plaats over gedrag en welzijn. 

We zijn zelf enthousiaste konijnen-eigenaren. Bram en Nina op de foto hierboven bijvoorbeeld zijn van één van onze dierenartsen. Het lot van konijnen gaat ons aan het hart, maar we merken in de praktijk regelmatig dat er nog veel onwetendheid is als het gaat over konijnen.

Van oudsher werden konijnen gehouden voor vleesproductie. Ze zaten in een klein hokje, werden vetgemest en geslacht. Later werden konijnen meer en meer als “huisdier” gehouden, maar helaas nog vaak in een klein hokje ergens achter in de tuin. En nu niet meer een paar maanden totdat ze slachtrijp zijn, maar hun hele leven, en dat kan wel 10 jaar zijn… Hartstikke zielig! 

Dat kan en moet anders. De eerste stap hierin is het bewust maken van eigenaren: hoe leuk, speels, actief en nieuwschierig een konijn van nature is, als het de kans krijgt om dat gedrag te laten zien. En goede informatie over de gezondheid, ziektes, vaccinaties enz. Zodat er ook op tijd ingegrepen wordt als het niet goed gaat. Dit alles met als doel het welzijn van konijnen te verbeteren. 

Goede artikelen schrijven kost (veel!) tijd. We doen ons best om regelmatig een nieuw topic toe te voegen. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste aanvullingen op deze special, like dan onze konijnen-facebookpagina:

Facebook Posts

4 days ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

Kijk nou hoe leuk! Deze grote beelden zijn gemaakt ter gelegenheid van een feest/herdenking in een Engels dorpje (Cirencester) en later geveild. De haas met anatomische beschildering is prachtig! (Niet helemaal correct maar ja, dat is artistieke vrijheid 😉) ... See MoreSee Less

Kijk nou hoe leuk! Deze grote beelden zijn gemaakt ter gelegenheid van een feest/herdenking in een Engels dorpje (Cirencester) en later geveild. De haas met anatomische beschildering is prachtig! (Niet helemaal correct maar ja, dat is artistieke vrijheid 😉)Image attachment

 

Comment on Facebook

Wat gaaf zeg!!!!!

Geweldig 👍

1 week ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Vincent, dat lijkt die van jou wel! 😉

Belangrijke update! Een oplettende lezer wees me erop dat de jonge scheuten van bamboe giftig zijn. Nu raadpleeg ik een heel aantal bronnen voordat ik een dergelijke post durf te plaatsen, en was het nergens tegen gekomen. Maar uiteindelijk via het nationaal vergiftigingen informatie centrum in een Zwitserse database gevonden dat de jonge scheuten giftig kunnen zijn, in ieder geval voor honden, katten en paarden. Specifiek voor konijnen konden ze geen gegevens vinden. Panda's doen het er goed op, maar ik zou geen risico nemen: de takken en bladeren zijn prima, maar laat de jonge scheuten even doorgroeien vóór dat je ze aan je konijnen geeft! ... See MoreSee Less

Belangrijke update! Een oplettende lezer wees me erop dat de jonge scheuten van bamboe giftig zijn. Nu raadpleeg ik een heel aantal bronnen voordat ik een dergelijke post durf te plaatsen, en was het nergens tegen gekomen. Maar uiteindelijk via het nationaal vergiftigingen informatie centrum in een Zwitserse database gevonden dat de jonge scheuten giftig kunnen zijn, in ieder geval voor honden, katten en paarden. Specifiek voor konijnen konden ze geen gegevens vinden. Pandas doen het er goed op, maar ik zou geen risico nemen: de takken en bladeren zijn prima, maar laat de jonge scheuten even doorgroeien vóór dat je ze aan je konijnen geeft!

Tip voor duurzaam konijnen houden (2): BAMBOE

Bamboe is een fantastische bron van ruwvoer voor konijnen. Het is droger en vezeliger dan gras, bevat veel vitaminen en mineralen en wordt door bijna alle konijnen goed verdragen. Ook door konijnen die gevoelige darmen hebben en bijvoorbeeld makkelijk diarree krijgen van groenvoer. Bovendien vinden ze het erg lekker. We merken hier in de opname dat zieke of geopereerde konijnen vaak als eerste aan de bamboe beginnen. (Vandaar dat er bij de parkeerplaats vóór de praktijk zo'n grote bos staat 😉 ) Ik heb zelf geprobeerd het als kamerplant te houden, maar zoals jullie op de foto kunnen zien, dat was vrij kansloos. Nu in de tuin in een grote pot, doet het prima, en zo hebben Bram en Nina het jaar rond lekker wat te knabbelen.

Let op!! De jonge scheuten van bamboe kunnen giftig zijn, dus laat ze goed uitlopen en geef alleen de takken met bladeren!!
... See MoreSee Less

Tip voor duurzaam konijnen houden (2): BAMBOE

Bamboe is een fantastische bron van ruwvoer voor konijnen. Het is droger en vezeliger dan gras, bevat veel vitaminen en mineralen en wordt door bijna alle konijnen goed verdragen. Ook door konijnen die gevoelige darmen hebben en bijvoorbeeld makkelijk diarree krijgen van groenvoer. Bovendien vinden ze het erg lekker. We merken hier in de opname dat zieke of geopereerde konijnen vaak als eerste aan de bamboe beginnen. (Vandaar dat er bij de parkeerplaats vóór de praktijk zon grote bos staat ;-) ) Ik heb zelf geprobeerd het als kamerplant te houden, maar zoals jullie op de foto kunnen zien, dat was vrij kansloos. Nu in de tuin in een grote pot, doet het prima, en zo hebben Bram en Nina het jaar rond lekker wat te knabbelen.

Let op!! De jonge scheuten van bamboe kunnen giftig zijn, dus laat ze goed uitlopen en geef alleen de takken met bladeren!!

 

Comment on Facebook

Monique de Roos

Jeannette Priester, iets voor de nijntjes?🐇

Op zoek naar bamboe dus.

Is het een bepaalde soort bamboe? En zo ja welke?

Heel handige tip. Probeer het uit. Dankuwel.

Helene van der Vos

Zelfs de bamboe in de tuin, buiten de ren is niet veilig... 😏

Dennis Vergouwe dit vind aart ook zeker weten leuk

Marte Cools da moeten we onthouden

dit geldt ook voor cavia's, zijn ze ziek, dit eten ze weer als eerste

Roosa Buurlage dit moet ik hebben voor snuffel

Esther van Schuppen een bamboestruik in de tuin zetten! Staat nog leuk ook 😉

Bedankt voor de tip 😀me tuin Staat vol

Goed idee. Dank je wel.

Erwin Gijse Moeten bamboe kopen😜

Nathalie Fouwé mss een idee v pluche?

Is het niet zo dat ze de jonge scheuten niet mogen eten? Staat me nl iets van bij.

Mitchell bamboe'tje erbij voor haar kiezen😂

Sylvia van Tol handig!

Léon.... uhhhh

Kan je zoiets ook ergens bestellen!?

Bamboe planten zijn bij elk tuincentrum te koop. Sommige soorten kun je ook in een pot op 't balkon of in de tuin houden. Of binnen, dat is alleen wat lastiger

Laya Bekaert ik wil ook een bamboeplant!!

Naomi Permentier kijk hoe leuk en schattig 😍😍

Michelle van der Schoot

+ View previous comments