Vuurwerkangst

Extra tips en voorzorgsmaatregelen

 • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. Voor katten wordt geadviseerd ze juist binnen te houden.
 • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijv. met een kauwstaaf, voerspelletjes (bijv. een gevulde Kong voor honden of een gevulde Pipolino voor katten). Veel katten zijn ook gebaat bij een doos: om mee te spelen en te schuilen.
 • Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of tv aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Indien uw hond gewend is in een bench te liggen, kan deze eventueel afgedekt worden met een deken, zodat geluid extra wordt gedempt.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
 • Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
 • Probeer uitingen van angst te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de tv te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. Geef het dier dus passief steun.
 • Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkene, Telizen, het Royal Canin Calm Diet of Calmex. Deze lijken in de praktijk redelijke effecten te boeken bij milde angsten. In de wetenschappelijke literatuur is echter nog niet veel beschikbaar aan betrouwbare studies bij situaties met een dusdanig hoog angstniveau zoals dat bij vuurwerk soms kan voorkomen.
 • thundershirtGebruik eventueel bij honden het Thundershirt. Dit is een soort van Medical Pet Shirt, dat vrij strak om het lijf van de hond wordt gedaan en met klittenband wordt bevestigd. Het Thundershirt poogt het rustig makende effect van inbakeren na te bootsen, vergelijkbaar met wat soms bij een baby wordt toegepast. De werking van het Thundershirt is nog onvoldoende onderzocht, maar een recente studie bij 18 honden suggereert dat het angstgedrag voor onweer bij bijna 90% van de honden was verminderd. Mogelijk werkt het ook bij vuurwerk.
 • Een andere optie is om met de hond naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan: bij zeer intense vuurwerkangsten is voorkomen beter dan genezen.