Konijnen Special

Welkom op de konijnen special van de website van Dierenartsenpraktijk de Dorskamp! In deze special willen we informatieve artikelen gaan publiceren met als doel om onze kennis van konijnen te delen met onze lezers, en inzicht te geven in hoe we in onze praktijk met konijnen werken. Ook willen we voorlichting geven over gezondheid en ziekten, het houden en verzorgen van konijnen, en niet in de laatste plaats over gedrag en welzijn. 

We zijn zelf enthousiaste konijnen-eigenaren. Bram en Nina op de foto hierboven bijvoorbeeld zijn van één van onze dierenartsen. Het lot van konijnen gaat ons aan het hart, maar we merken in de praktijk regelmatig dat er nog veel onwetendheid is als het gaat over konijnen.

Van oudsher werden konijnen gehouden voor vleesproductie. Ze zaten in een klein hokje, werden vetgemest en geslacht. Later werden konijnen meer en meer als “huisdier” gehouden, maar helaas nog vaak in een klein hokje ergens achter in de tuin. En nu niet meer een paar maanden totdat ze slachtrijp zijn, maar hun hele leven, en dat kan wel 10 jaar zijn… Hartstikke zielig! 

Dat kan en moet anders. De eerste stap hierin is het bewust maken van eigenaren: hoe leuk, speels, actief en nieuwschierig een konijn van nature is, als het de kans krijgt om dat gedrag te laten zien. En goede informatie over de gezondheid, ziektes, vaccinaties enz. Zodat er ook op tijd ingegrepen wordt als het niet goed gaat. Dit alles met als doel het welzijn van konijnen te verbeteren. 

Goede artikelen schrijven kost (veel!) tijd. We doen ons best om regelmatig een nieuw topic toe te voegen. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste aanvullingen op deze special, like dan onze konijnen-facebookpagina:

Facebook Posts

5 days ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

... See MoreSee Less

3 weeks ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

Jaarlijkse dag nascholing konijnen en knaagdieren. Leuk leuk leuk!! 😃 ... See MoreSee Less

Jaarlijkse dag nascholing konijnen en knaagdieren. Leuk leuk leuk!! 😃Image attachment

 

Comment on Facebook

goed bezig team Dorskamp

2 months ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

Beste konijnen liefhebbers,
We zijn op zoek naar vrijwilligers die actief willen meehelpen om onze konijntjes te verzorgen en zo gezellig met de konijnen om te gaan.
De laatste tijden komen er zo vaak konijnen binnen die zwanger zijn en dan hebben we veel nestjes. Die geven dan ook veel werk. Het zou fijn zijn als er wat vrijwilligers bijkwamen. Zowiezo willen we dat onze konijntjes er netjes bijzitten. Dus voel je je geroepen om op gezette tijden gezellig mee te helpen in de opvang meld je dan aan via het contactformulier op de site. Een opleiding is niet nodig! Wij leren je hoe je om moet gaan met de konijnen. Ook mensen met een beperking zijn van harte welkom ! Dus woon je in de omgeving van Bennekom meld je dan snel aan!
... See MoreSee Less

2 months ago

DAP de Dorskamp Konijnenpagina

Over geld enzo…

Dierenartsen komen regelmatig negatief in het nieuws vanwege de hoge kosten van de behandeling van zieke dieren. Het imago van de dierenarts is daarmee de laatste jaren enorm verslechterd. Werden zij vroeger gezien als hardwerkende idealistische dierenliefhebbers, tegenwoordig zijn ze allemaal geldgraaiers die over de ruggen van goedbedoelende eigenaren zoveel mogelijk winst uit de behandeling van hun lieveling proberen te slaan. Als we de media moeten geloven…

Zulke berichten raken ons enorm en ik wil er graag iets aan nuanceren:

Om te beginnen zijn er inderdaad dierenartsen ( en – ketens) die als belangrijkste doel hebben om zoveel mogelijk geld te verdienen. Zij zijn gelukkig in de minderheid maar drukken daarmee wel een stempel op de hele groep. De dierenarts misbruikt dan zijn positie als deskundige om dure controle-onderzoeken te adviseren (voor de zekerheid, je weet maar nooit..), kiest dure medicatie in plaats van de goedkopere alternatieven, enz. Als eigenaar is het ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk, om dit te doorzien. Persoonlijk heb ik hier grote moeite mee. Geld moet nooit de doorslag geven voor het al of niet behandelen of voor de manier waarop. Het belang van de patiënt (en cliënt) moet daar altijd boven staan. Maar ik zal hier wel erg principieel in zijn denk ik. Zelf ben ik in loondienst en is mijn inkomen onafhankelijk van de onderzoeken of behandelingen die ik voorstel. En ik ben gezegend met een geweldige werkgeefster die mij (ons) hierin vrij laat. Eerlijkheid duurt toch het langst…

Ten tweede zijn er de prijsvechters: dierenartsen die in tuincentra of aan huis komen vaccineren, vèr onder de prijs van de buurtcollega’s. Of webshops, die voeding en medicatie aanbieden aan tarieven die onder onze inkoopprijs liggen. Deze prijzen kunnen ze uitsluitend hanteren omdat er geen praktijk achter zit. Een praktijk draaiend houden kost geld: het pand, het personeel, de apparatuur, de nascholing: alles wat de kwaliteit verbetert, heeft een prijs. Dus als wij 45 euro rekenen voor een vaccinatie, maken wij daar veel minder winst op dan in een dierenwinkel, waar misschien maar voor 25 euro geënt wordt. In feite zijn zíj dus de geldgraaiers: zonder kosten te maken aan een goede praktijkvoering, zoveel mogelijk winst vangen. De cliënt is daarmee goedkoper uit, maar levert aan kwaliteit in, hoewel de vaccinatie hetzelfde zal zijn: de kracht en de kwaliteit van de praktijk zit ‘m juist in het persoonlijk kennen van de dieren. Het periodiek zien en onderzoeken, een goede administratie en communicatie waardoor problemen in een vroegtijdig stadium onderkend worden.

Tot slot zijn dierenartskosten eigenlijk altijd onvoorziene uitgaven. Voor een vakantie of een nieuwe auto spaar je, maar als je ineens een paar honderd euro kwijt bent omdat je huisdier ziek is, voelt dat heel anders. Dat is een tegenvaller, dat begrijp ik. En dergelijke rekeningen worden dan al veel sneller als erg hoog ervaren. Gelukkig zijn steeds meer huisdieren tegenwoordig verzekerd, dat scheelt enorm in de kosten.

Zo, dat moest ik even kwijt. Morgen weer lekker hard werken, nu al zin in. Met fijne gedreven collega’s en assistentes, gewoon idealistisch dieren beter maken. Tegen eerlijke tarieven, zoals het hoort!

Sietske Kranendonk,
Dierenartsenpraktijk de Dorskamp, Renkum
... See MoreSee Less

Konijnen kun je zowel binnen als buiten houden. Of een combinatie van de twee: Bram en Nina gaan overdag naar buiten in de ren, maar zoals je ziet wil Bram aan het einde van de dag graag weer naar binnen (waarschijnlijk omdat daar de brokjes klaarstaan ☺️) ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

En Nina dan?